Dinant van der Kuil

Voor ons oudste lid moeten we naar Haaksbergen, waar Dinant van der Kuil samen met zijn zoon Chris de duivensport beoefent.

Dinant is op 82-jarige leeftijd nog even enthousiast als 50 jaar geleden, toen hij begon met wedstrijdduiven. Als kind had hij al duiven thuis in het kippenhok, maar nadat hij samen met zijn vrouw aan de Geukerdijk in Haaksbergen een slagerij opzette, begon hij in 1961 met de duivensport.

In het begin werd er veel op zondag gevlogen, wat in verband met de slagerij wel goed uitkwam, maar later stonden er steeds meer vluchten op zaterdag op het programma. Dit gaf wel eens moeilijkheden thuis, want de slagerij was natuurlijk op zaterdag ook gewoon open.

De richting van de losplaatsen ligt tegenwoordig in het zuidwesten, terwijl dat in de beginjaren van Dinant juist meer in het zuidoosten lag. Veel vluchten werden dan ook gelost in Duitsland.

Voor Dinant was het thuiskomen van de duiven in eerste instantie de charme van de duivensport, maar af en toe een prijsje winnen is natuurlijk zeer aantrekkelijk. Zo ook b.v. met een duivin, die de hele week veel extra aandacht kreeg. Dit resulteerde in een eerste prijs op een vlucht vanuit Regensburg in Zuid-Duitsland.

Een bijzonder verhaal hoort bij een vlucht vanuit München in 1983.

“We hadden alles klaar staan om onze enige duif die mee was te ontvangen”, aldus Dinant. “De klok stond klaar in het hok en wij zaten op onze uitkijkpost. Met grote snelheid kwam de duif aanvliegen, maar….hij kon niet naar binnen, want we waren vergeten om ons hok open te zetten. Nadat hij een paar minuten op het dak had gezeten, ging hij alsnog naar binnen. Deze fout heeft ons een nationale overwinning gekost.”

Nog altijd beleeft Dinant veel plezier aan de duivensport. Iedere morgen kun je hem wel een paar uur bij de duiven vinden. Vooral als op zaterdagmorgen de duiven zijn gelost, loopt ook bij hem de spanning op. Hij is al ruim op tijd bij zijn hok en loopt zenuwachtig heen en weer tot de eerste duif zich heeft gemeld.

Of de duif nu vroeg is of niet, zijn plezier in de sport wordt er niet minder om en ’s avonds bij het klokafslaan is hij altijd goed gemutst.

Dat hij vroeger slager is geweest, kunnen we in de vereniging nog altijd merken. Er wordt geregeld een vleesprijs beschikbaar gesteld, en af en toe wordt er bij het inkorven rondgegaan met een schaal met worst.

Wij hopen, dat Dinant nog vele jaren in goede gezondheid van zijn sport mag genieten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reken uit (ter bevesteging) *