Hennie Averdijk

In Hengevelde wordt ieder jaar eind november een duivententoonstelling georganiseerd onder de bezielende leiding van Hennie Averdijk. Al sinds hij in 1993 weer is begonnen met de duivensport, helpt hij mee aan de organisatie; en de laatste jaren zorgt hij ervoor dat alles gladjes verloopt: van het regelen van een keurmeester, totdat de laatste tentoonstellingsduif is opgehaald en het clubgebouw weer is opgeruimd.

Hennie kwam al op 14 à 15 jarige leeftijd in aanraking met postduiven, doordat hij samen met Johan ten Thije enkele duiven onderbracht in de woonkamer van het oude huis van ten Thije.

In 1968 heeft hij zichzelf aangemeld als lid van de vereniging en deed hij mee aan het wedstrijdvliegen. Hij begon met de duiven in een tuinhuisje dat later werd uitgebreid met een hokje gemaakt van sloophout.

Hennie leerde de sport door af en toe bij collegamelkers te gaan kijken en door veel zelf te proberen. Een van de moeilijke dingen in de duivensport is het onderscheid maken tussen doffers en duivinnen. Gelukkig zijn er ook ervaren duivenliefhebbers, die daar nog moeite mee hebben. Zo vertelde Hennie, dat tijdens de eerste tentoonstelling, waar hij duiven voor instuurde, een van zijn duivinnen in de prijzen viel. In het voorjaar wilde Hennie deze duivin koppelen aan een doffer, maar nu bleek, dat de duivin geen vrouwtje, maar een mannetje was. Zelfs keurmeesters kunnen zich hierin vergissen.

In 1974 stopte Hennie met de duivensport, maar na een kleine twintig jaar begon hij er in 1993 weer mee. Met zijn 16 koppels vliegduiven heeft Hennie zijn handen vol.

Als je nog werkt, kun je bij de verzorging wel wat hulp gebruiken. Zo laat Hennie  ‘s morgens voordat hij naar zijn werk gaat, de oude duiven los; zijn vrouw Dinie roept ze binnen en laat de jongen los. ’s Middags net andersom: Dinie laat de jongen los en Hennie roept ze na zijn werk binnen en laat de ouden weer los.

Toen hij een keer een week weg was op karwei, zou Dinie de hele week de duiven verzorgen. Tot grote schrik kwamen de doffers en duivinnen door elkaar in het hok en Dinie moest er hulp bij halen, om de duiven in het hok weer tot rust te brengen. Desondanks, of dankzij deze “verzorging”, vlogen de duiven erg goed dat weekend. Soms kun je ook nog teveel willen regelen bij de duiven.

Sinds 2000 zit Hennie in het bestuur van PV de Witpen, en zoals boven al vermeld, regelt hij de duivententoonstelling. Ieder jaar weer is het een geslaagd evenement. Het begint ’s morgens om half elf met een gratis kopje koffie voor de bezoekers, het rad van avontuur wordt verschillende keren gedraaid met vele prijzen, er worden loten verkocht waarop vleesprijzen te winnen zijn, met als hoofdprijs een half varken en uiteraard zijn er duiven te bewonderen. Er is een speciale klasse voor de jeugd, waar ieder jaar goed gebruikt van wordt gemaakt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reken uit (ter bevesteging) *